top of page

 

En Officiant ser till att högtiden eller ceremonin genomförs på ett värdigt och passande sätt.  

 

Officianten är behjälplig med att via dikter, musikval etc. skapa den atmosfär och den stämning som eftersträvas, i nära samarbete med familj och vänner. 

 

Officianten håller minnestal vid begravning, utformat utifrån det personliga samtal som ligger till grund för talet. Att få berätta om den som gått bort är en viktig del av sorgearbetet. Det tal som officianten sedan skriver får du läsa igenom och godkänna; du behöver aldrig undra över vad som kommer att sägas. Talet skall hedra den som gått bort och hjälpa närstående att gå vidare. 

 

Vid bröllop hålls ett personligt tal till brudparet. Brudparet kan även få hjälp att formulera sina löften till varandra. Själva ceremonin hålls lämpligen efter den lagliga vigseln på rådhuset.  

 

Vid barnvälkomnande riktas det personliga talet till föräldrar, fadder/faddrar och släkt. Föräldrar och faddrar kan också avge löften till barnet och få hjälp att formulera dessa. 

 

En personlig ceremoni som man utformat tillsammans med en officiant blir ofta mer minnesvärd än när ceremonin måste följa ett religiöst protokoll. Många blir överraskade av hur stämningsfullt och välkomnande resultatet blir när alla kan känna sig inkluderade i det som sägs, oavsett tro eller läggning.

 

Vad officianten inte gör:

 

Vid begravning: Officianten tar inte hand om det som är begravningsbyråns uppgift; men ett gott samarbete med begravningsbyrån är av vikt. Officianten utför ej några juridiska åtaganden såsom dödsbo-uppteckning etc. Din begravningsbyrå kan förmedla kontakt till lämplig jurist.

 

Vid bröllop: Officiant har oftast inte den juridiska rätten att viga någon. Den lagliga vigseln ordnas via kommunens vigselförrättare. 

 

Vid barnvälkomnande eller namngivningskalas: Officiant håller endast ceremonin; inga juridiska åtaganden i samband med den.

 

bottom of page